TRE voor zorgprofessionals

[Door: Angelique Pollen, TRE provider & trauma- en stresscoach]

Jij Zorgt. Wie Zorgt voor Jou?

Werken in de zorg is geweldig maar ook geweldig zwaar!
Allerlei dynamieken kunnen er voor zorgen dat het even niet meer zo goed met je gaat of je zelfs onderuit gaat. Als hulpverlener maak je ingrijpende gebeurtenissen mee. Zelf heb ik dit aan den lijve ondervonden in de tijd dat ik werkte als ambulanceverpleegkundige. Hoe ga je om met zo’n heftige ervaring? Hoe zorg je ervoor dat je werk niet onder je huid gaat zitten?

Vooral nu, tijdens Covid, is de werkdruk enorm hoog voor zorgverleners. Hoe blijf je overeind?

Bij mij kwam het letterlijk onder mijn huid te zitten met gezondheidsproblemen tot gevolg. Mijn lichaam reageerde soms met misselijkheid, kippenvel, tintelingen wanneer ik terug werd gezogen in een situatie.

Door TRE® te beoefenen kon ik diepe spanning loslaten en leerde ik aanvoelen wanneer ik beter voor mijzelf zorgen mocht. Zo kon ik na een heftige hulpverlening even een paar minuten ‘ontladen’ om vervolgens weer naar de volgende hulpverlening te kunnen. Wanneer ik thuis kwam en me nog ergens druk over maakte, hielp het beoefen van TRE® mij om rustig te kunnen slapen. Mijn gezondheidsklachten verminderden. Ik had een tool in handen om mij staande te houden.

Iedereen in de zorg gun ik de kennis van het weer ‘aan’ kunnen zetten’ van ons oeroude mechanisme van ontladen!

Tijdens mijn ontmoeting met David Bercelli in Japan vertelde hij over TRE® en hoe heilzaam het is voor zorgprofessionals:

Op de loer liggen:

  • somberheid en/of depressie o.a. door alles wat je als zorgverlener ziet, hoort, ruikt..
  • burn-out door werkdruk, uitzichtloosheid, gebrek aan waardering, collegiale dynamieken
  • compassiemoeheid door uitputting van het meeleven
  • ‘netvliesvervuiling’ of zelfs PTSS
  • secondary trauma, plaatsvervangende traumatisering door het veelvuldig te maken hebben met andermans trauma
  • trauma door een fout gelopen hulpverlening waardoor schaamte, schuldgevoel en zelfs depressie tot zelfmoordgedachten als gevolg (second victims).