Traumasporen

[Door: Peter van Kempen, TRE provider & traumaspecialist]

In mijn praktijk ontmoet ik dagelijks mensen die veel last hebben van, traumasporen. Ik merk dat TRE voor een deel van deze cliënten snel ruimte biedt en toegankelijk is. Ik leer mensen over de werking van hun zenuwstelsel en dat trillen, pulseren of tintelingen in spieren juist een deel van de oplossing is en niet een symptoom dat bestreden moet worden. Voor veel mensen is dit “weten” een hele opluchting. Met TRE leer ik mensen hoe ze die trilling of tintelingen in kunnen zetten voor hun herstelproces. Mijn ervaring is dat cliënten al binnen twee of drie weken echte veranderingen ontdekken.

“ik heb geen contact met mijn gevoel….”

Regelmatig hoor ik in mijn praktijk dat mensen geen contact hebben met hun gevoel. Er is dan altijd een goede reden geweest om het gevoel, emoties of gevoel met het lichaam te verbreken. Het is belangrijk om dat te erkennen en het betekent dat ik samen met de cliënt op zoek ga naar een ritme en tempo dat hierbij past. Te snel zou kunnen betekenen dat we hertraumatiseren. Ik leer mensen met TRE ook een onderscheid te maken tussen emoties en gevoelens en lichaamssensaties. In die laatste zit de mogelijkheid tot heling. Heel wezenlijk hierbij is dat het vermogen van zelfregulatie aanwezig is en uitgebreid wordt. Daar besteed ik veel tijd en aandacht aan.

TRE of meer?

Ik zet TRE op verschillende manieren in. Soms is het leren en een tijdje onder begeleiding doen van TRE een zeer helpende manier van werken. Meestal kunnen mijn cliënten na 6 of 7 sessies geheel zelfstandig verder. Soms zet ik het in als een onderdeel van een breder begeleidingsplan. TRE is dan een actieve manier waarop cliënten zelfstandig kunnen werken aan hun eigen herstelproces.

Doordat ik een brede achtergrond heb in traumawerk, zet ik TRE ook in combinatie met Somatic Experiencing.

Cliënten aan het woord:

“Ik had last van paniekaanvallen. Ik wist niet waar ik het zoeken moest. Na twee weken is die piek er af. Ik voel nog wel onrust maar kan er veel beter bijblijven. Echt heel bijzonder!” (Tom)

“Wat ik zo waardevol vind bij het leren van TRE is dat ik veel nauwkeuriger naar mijn lijf luister en weet waar mijn gezonde belastbaar zit” (Fred)