Vitaliteit hervonden

[Door: Jan-Willem Noordzij, TRE-provider]

Tot 2016 was ik erg onrustig en had ik regelmatig last van stress. Ik rookte, dronk veel koffie en at wat ik wilde zonder te kijken wat ik nu naar binnen werkte. Gelukkig kon ik dat ook hebben. Ik kwam in die tijd geregeld bij de chiropractor vanwege een vastzittende rug. Later had ik ook regelmatig last van mijn nek die in de kramp schoot. Met een beetje pech was ik daar wel 1 à 2 weken zoet mee. Nu 6 jaar later terugkijkend, kan ik me het niet eens meer voorstellen en doe nu dingen die ik toen niet meer voor mogelijk had gehouden.

Vitaliteit is echter meer dan fysiek welzijn. Vitaliteit gaat ook over mentale- en emotionele weerbaarheid en spiritualiteit. Op al deze vlakken heeft TRE me verder gebracht en ik kan er elk moment op teruggrijpen wanneer ik een onbalans voel ontstaan.

Op 19 jarige leeftijd ben ik 6 maanden uitgezonden voor de VN in voormalig Joegoslavië. Ik heb hier een mooie tijd gehad maar bij terugkomst was er wel een unheimlich gevoel wat ik steeds meer ben gaan negeren. 23 jaar later resulteerde dit in een burn-out of beter gezegd een bore-out in mijn geval. Dit viel samen met de kennismaking met TRE. Ik kende het niet. Het werd toen bij de Yoga als workshop aangeboden. Deze eerste kennismaking met TRE gaf mij al zo’n gevoel van rust in mijn lichaam dat ik me niet kon herinneren. Hier wilde ik meer van weten. Ik ben hiermee verder gegaan en gaandeweg ontstond er meer en meer rust in mijn lichaam en voelde ik pas hoe moe ik was. 23 jaar lang had ik “aan” gestaan. Ik kwam erachter dat ik al die jaren in een verhoogd arousel had geleefd. Zonder er in eerst instantie erg in te hebben dat het met TRE te maken had, lukte mijn zoveelste poging om te stoppen met roken wel (de onrust in mijn lijf was verdwenen) en  ook bedacht ik me dat ik al lange tijd niet meer bij de chiropractor geweest was voor mijn nek en rug. Gaandeweg tot nu neem ik steeds meer waar in mijn lijf.  Daardoor beweeg ik veel meer mee met de seizoenen,  de winterdip is verdwenen, en ik voel beter aan wat ik in het moment nodig heb. Nu met 49 jaar zijn zelfs een handstand en hoofdstand geen enkel probleem meer.

Kortom waar TRE in eerste instantie leuk lijkt om stress af te voeren, brengt het zoveel meer en dit alles zit al gewoon in onze natuur. We hoeven het alleen maar weer even op te zoeken.