Vragen en antwoorden
Is TRE een zelfhulpmethode?
TRE Nederland adviseert altijd dat mensen de methode aanleren via een gecertificeerde TRE-provider. Een provider begeleidt je op maat en helpt je met reguleren en je lichamelijke reacties te duiden.
Gemiddeld hebben mensen 3 sessies nodig om thuis op een effectieve manier met TRE thuis aan de slag te kunnen gaan. Afhankelijk van de omstandigheden zijn er soms minder of juist meer sessies nodig.
Er zijn mensen die TRE aanleren via een online cursus of een boek. Vaak zien we dan dat mensen op die manier de essentie van TRE niet goed genoeg doorgronden om er thuis zelfstandig mee aan de slag te gaan.
Dus ja het is een zelfhulpmethode als je die goed aangeleerd hebt gekregen.
Waar komt TRE vandaan?
TRE is ontwikkeld door dr. David Berceli uit de VS. Tijdens zijn werk als lichaamsgericht traumatherapeut ontdekte hij dat mensen die spontane trillingen toelaten minder last hebben van trauma. Hij heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan onderzoek hierover. In de loop van de tijd ontwikkelde hij een methode om dit trillen actief op te roepen, toe te staan en te remmen.
Hoeveel tijd moet ik uittrekken voor TRE?
Hoeveel tijd je met TRE bezig bent, verschilt van persoon tot persoon. Bespreek dit met je TRE-provider. In het begin is het misschien goed er een paar keer per week ruim een half uur voor uit te trekken maar misschien ook minder. Als het later makkelijker op gang komt, kun je ook af en toe een paar minuutjes TRE doen. Er zijn verschillende manieren om er mee om te gaan.
Net als bij voldoende bewegen, gezond eten en je tanden poetsen, is het de bedoeling dat het uiteindelijk een blijvend en vanzelfsprekend onderdeel van je leven wordt.
Wat zijn de kosten?
Dit is afhankelijk van het aantal sessies, individueel of in een groep, en van het tarief van de TRE-provider. TRE-providers bepalen zelf hun tarieven op basis van factoren die per provider verschillen, zoals achtergrond, opleiding, werkruimte etc.. Je vindt de tarieven op de websites van de TRE-providers zelf.
TRE is over het algemeen erg kosteneffectief doordat je na een goede start met begeleiding van een gecertificeerde TRE-provider, het meeste zelf doet. We zeggen weleens: Voor de prijs van één weekendje weg, beschik je voor altijd over een methode om overal, ook thuis, te ontspannen. Als je met een groep start, kost het vaak nog minder dan een weekendje weg.
Bij ernstige ontregeling van je stresssysteem, zoals bijvoorbeeld bij PTSS, is meestal meer begeleiding nodig. Soms weet je dat zelf al vooraf en anders blijkt het vaak tijdens de eerste of tweede sessie. Bespreek dan de kosten met je provider.
Ik twijfel of in een workshop of individueel TRE wil leren. Wat zijn de voor- en nadelen?
Dat heeft te maken met je persoonlijke voorkeur en ook met je conditie. Als je je niet op je gemak voelt in een groep dan kun je voor een individuele sessie kiezen. Bij fysieke of psychische problemen, ernstige vermoeidheid, hoog gevoeligheid of een traumaverleden is het vaak nodig de oefeningen en de intensiteit persoonlijk af te stemmen. Dat werkt beter in een individuele sessie. Je kunt dit vooraf met je TRE-provider bespreken.
Wat is het verschil tussen een workshop, een cursus en een groep?
Workshops en cursussen zijn in groepsverband, dus met meerdere deelnemers. Een workshop is eenmalig, een dagdeel of iets langer. Een cursus bestaat uit een meerdere lessen. Details vind je in de omschrijving van de workshop of cursus.
Als je start met TRE, kies je een introductieworkshop of introductiecursus. Ben je al bekend met TRE, dan zoek je een vervolgworkshop of vervolgcursus.
Bij sommige TRE providers kun je je, als je al bekend bent met TRE, aansluiten bij een TRE groep. Je komt dan bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks bij elkaar om TRE te doen.
Moet ik het hele verhaal vertellen over mijn achtergrond en geschiedenis?
Nee, een TRE-provider zal wel een paar dingen van je willen weten maar TRE werkt zonder dat je het hele verhaal hoeft te vertellen.
Kan iedereen TRE leren gebruiken?
Vrijwel iedereen kan TRE leren gebruiken. De manier waarop en het tempo is per persoon verschillend. Bij bepaalde fysieke beperkingen of psychische problemen kan het wat meer een uitdaging zijn om het aan te leren maar eenmaal aangeleerd, gaat het meestal net zo makkelijk als bij iedereen.
Heb je twijfels? Bespreek je situatie met een TRE-provider.
Er zijn enkele indicaties (bijvoorbeeld epilepsie en psychoses) waarbij het belangrijk is begeleiding te krijgen van een daarin gespecialiseerde TRE-provider. Andere TRE-providers kunnen je daarnaar doorverwijzen.
Hoe lang duurt het voordat ik verbetering voel?
Soms voelen mensen meteen tijdens de eerste sessie al spanning uit hun lichaam verdwijnen. Dat is niet voor iedereen zo. Het hangt van veel dingen af. Bijvoorbeeld van hoe bewust je spanning in je lichaam kunt voelen, hoe spannend je het vindt om voor het eerst TRE te gaan doen, hoe vast de spanning in je lichaam zit, hoe bereid je lichaam is om het los te laten, etc. Zoveel mensen, zoveel verschillen.
De meeste mensen hebben er, als ze er daadwerkelijk mee aan de slag gaan, binnen een paar weken al profijt van. Na een aantal maanden ervaren mensen een structurele verbetering van hun welbevinden. Hoe langer je TRE beoefend hoe dieper het zal doorwerken.
Moet ik altijd oefeningen doen?
Nee. De oefeningen zijn zo ontwikkeld dat ze bij de gemiddelde persoon de bedoelde trillingen op gang brengen. Daarom starten we meestal met alle oefeningen, in de juiste volgorde.
Later in het traject heb je de oefeningen steeds minder of zelfs helemaal niet meer nodig om het proces op gang te krijgen. Dan kun je de oefeningen af en toe nog eens doen ter verdieping of ondersteuning.
Bij sommige mensen zal een TRE-provider meteen aan het begin al voor een andere werkwijze kiezen, die geschikter is in de betreffende situatie.
Ook bij fysieke belemmeringen of energiegebrek kan de TRE-provider alternatieven bieden.
Heb ik een yogamat, bepaalde kleding of andere spullen nodig?
Nee, voor TRE heb je geen specifieke materialen nodig. Een yoga- of fitnessmat is wel handig maar het kan ook op een andere ondergrond, een deken of matras. Het is prettig om losse rekbare kleding aan te hebben maar je kunt ook TRE doen in je gewone kleren, als er maar geen knopen en dergelijke aan de rugzijde zitten. Als je een rok draagt, is een legging aan te bevelen.
Helpt TRE bij chronische ziektes?
“Bij veel chronische ziektes nemen de klachten toe bij spanning en stress. In die zin is het zeker zinvol om met TRE de spanning omlaag te brengen.
Multiple sclerose en parkinson
Bij neurologische aandoeningen die gepaard gaan met verstijving van spieren, zoals parkinson en multiple sclerose, kan TRE significante verlichting geven. In Denenmarken is hier zeer veel ervaring mee opgedaan en onderzoek naar gedaan, met mooie resultaten. Op de pagina Research, op deze website, vind je meer informatie over het Deense onderzoek naar TRE bij MS.
“I’ve seen really good results with TRE in relation with spasticity. Some people with MS have experienced the complete disappearance of spasticity. And it makes sense since spasticity is defined as increased tension in the muscle and TRE helps the muscle to release this tension.” explains Dr. Nissen.
(bron: Danish MS Society)
“Ik heb echt mooie resultaten gezien van TRE in relatie tot verkramping. Sommige mensen met MS hebben ervaren dat de verkramping volledig verdween. Dit is ook verklaarbaar, verkramping is in feite toegenomen spanning in de spieren en TRE helpt de spieren spanning los te laten.” aldus dr. Nissen.
Kan ik TRE-doen naast een andere therapie?
TRE is goed te combineren met andere therapieën. Bespreek het wel met je therapeut. Is je therapeut niet bekend met TRE, verwijs dan voor informatie naar deze website (tre-nederland.nl) of naar de TRE-provider die je op het oog hebt.
Spanning die zich heeft vastgezet in het lichaam, is vaak een belemmerende factor bij psychotherapie. In dat geval is het waardevol om naast de psychotherapie ook TRE te doen.
Bij fysiotherapie is TRE een waardevolle aanvulling als er sprake is van teveel spierspanning door stress of trauma.