Aandacht voor ademhaling

[Door: José Löhr, TRE Provider & Ademcoach]

Hoe we ademen is van invloed op onze fysieke, emotionele en mentale staat. Door bewust, kalm en regelmatig te ademen kunnen we meer ontspannen. De adem helpt om het zelfhelende vermogen van het lichaam zijn gang te laten gaan en de manier van ademen helpt om het zenuwstelsel in balans te brengen. TRE en aandacht voor de adem zijn dus nauwsluitend met elkaar verbonden.
Onze manier van ademen is gelinkt aan de staat waarin ons lichaam en ons denken zich bevindt. Zijn we gespannen dan gaan we bijna automatisch sneller, hoger (vaak ook via de mond) ademen. We bereiden ons, vaak onbewust, voor op actie (vluchten, vechten). Verbinden we ons bewust met onze ademhaling en vertragen we met name de uitademing, dan zal dat ons zenuwstelsel helpen om weer te kunnen ontspannen.
Als we ons gespannen of angstig voelen, dan ademen we oppervlakkiger dan we vaak al doen. De adem is dan vaak hoog in de borst; kort (en soms via onze mond). Omdat de hartslag de ademhaling volgt, gaat deze mee omhoog. Het lichaam maakt zich als het ware klaar voor actie (vluchten/vechten). Door de hoge hartslag, raken we nog meer gespannen, waardoor we weer sneller gaan ademen. Een vicieuze cirkel.
Gaan we vervolgens weer kalm en regelmatig via onze neus ademen, dan kalmeren we bijna direct ons zenuwstelsel. De hersenen krijgen daardoor het signaal dat het veilig is en het lichaam kan ontspannen. We hebben altijd en overal toegang tot onze eigen adem. De adem is de meest veilige, toegankelijke en eenvoudige zelfhulptool die er is!

Cliënt van Jose:

” Onwetend stap ik binnen bij Jose voor een TRE sessie. Nieuwsgierig laat ik alles over me heen komen. Al snel merk ik dat ik ontspan en leer te ontladen. Mijn onhandige evenwicht lijkt zelfs iets te verbeteren en ik heb er plezier in om thuis de aangeleerde oefeningen in te zetten.

Ik laat me meeslepen in de ontspanning en de rust die mijn lijf overkomt als een warm bad en een aangename massage. Had ik dit ook kunnen leren van filmpjes op internet, vraag ik mezelf af. Uiteindelijk is alles te vinden op You Tube en daarbij komt dat TRE een zelfhulp methode is. Misschien wel, maar ik ben ervan overtuigd dat de begeleiding zoals ik die krijg helpend of misschien zelfs noodzakelijk is om meer gevoel voor mijn grenzen te krijgen, de tijd te nemen en er écht voor te gaan.

Leren ontladen met TRE is fijn, maar ik zou er niets aan hebben als ik niet weet hoe ik het trillen weer kan stoppen, hoe ik TRE op een veilige manier kan toepassen en hoe ik het kan integreren. En dus ben ik voor het eerst in een heel lange tijd goed voor mezelf gaan zorgen.”