Home » Wat is TRE®?

Wat is TRE®?

TRE®, ontwikkeld door dr. David Berceli, is een methode met een innovatieve serie van 7 eenvoudige oefeningen die het lichaam helpen patronen van diepliggende (chronische) spierspanning, veroorzaakt door stress en trauma, uit het lichaam te ontladen.

Door de TRE® methode te volgen wordt op een veilige manier een natuurlijk reflexief mechanisme van trilling/vibratie in spier- en bindweefsel op gang gebracht. In de eerste 6 oefeningen wordt een lichte spanning opgebouwd in met name de benen. In de 7de oefening, liggend op de vloer, is er in een ontspannen houding ruimte voor het ontladen van spanning door deze neurogene tremoren (passief) vanuit het automome zenuwstelsel. Het ontladen van spanning en verkramping zorgt voor ontspanning in spier- en bindweefsel en kalmeert op deze wijze het zenuwstelsel. Wanneer dit mechanisme van trilling/vibratie op een veilige en gecontroleerde wijze wordt geactiveerd kan het lichaam door het ontladen terugkeren naar een staat van rust en balans.

Tension & Trauma Release Exercises (of TRE®) is gebaseerd op het fundamentele principe, ondersteund door onderzoeksresultaten, dat stress, spanning en trauma niet alleen psychisch, maar ook fysiek is. TRE®’s reflexieve spiertrillingen worden over het algemeen als plezierig en ontspannend ervaren. Veel mensen rapporteren na het ontladen door TRE® een gevoel van rust en welzijn.

TRE® is ontworpen als een methode voor gezonde zelfregulatie. Eenmaal aangeleerd, kan TRE® zelfstandig en naar behoefte levenslang worden gebruikt. Het geeft mensen regie over hun eigen (stress-)regulatie en daarmee een manier om doorlopend persoonlijke gezondheid en welzijn te verbeteren en te onderhouden.

TRE® wordt wereldwijd ingezet in veel verschillende werkvelden en heeft reeds duizenden mensen geholpen.


TRE® | effectief in het verlagen van stress, angst, spanning en pijn

Met TRE®, ook wel spanningreducerende oefeningen, maak je al dan niet chronische stress, trauma en spanningen uit het lichaam los. Dat kan opgebouwde spanning en stress zijn van hele gewone dagelijkse gebeurtenissen of van moeilijke omstandigheden, van plotselinge of langdurige stressvolle situaties of traumatische levensgebeurtenissen (bijv. natuurrampen, ongelukken, sociale of huiselijke mis(be)handeling).

Het trillen van het lichaam is een heel natuurlijk fysiologisch fenomeen. De natuurlijke manier voor het lichaam om overbodige spanning kwijt te raken is door de spieren te laten trillen. Dit trillen ervaren we allemaal wel eens. Bijvoorbeeld als we trillende handen of benen, knikkende knieën of een trillende onderlip hebben, bij spanning of als we erg geschrokken zijn. Bij dieren is dit heel normaal, vaak te zien bij honden en paarden. Wij mensen hebben dit veelal verleerd of onderdrukken het trillen. Door het trillen te onderdrukken, blokkeren we zelf het natuurlijke loslaat-mechanisme van ons eigen lichaam en raken spieren makkelijker over-spannen of verkrampt.

Veel mensen hebben – noodzakelijk of niet – last van chronische stress. Er blijft voor langere tijd een hoog niveau aan stresshormonen in ons lichaam en we blijven langdurig in een staat van vechten – vluchten – bevriezen. Door passiviteit bij spanning en het onderdrukken van trillen slaan we stress op in onze spieren en ons bindweefsel (fascia). Hierdoor ontstaan vaak pijn en kunnen ziektes ontstaan.

Chronische stress leidt vaak tot (een verergering van) klachten en symptomen als:

 • een hoger niveau aan stresshormonen
 • met een verhoogde staat van opwinding
 • verhoogde bloedsuikerspiegel, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol
 • spierspanning en –pijn
 • slecht slapen en vermoeidheid
 • hoofdpijn – migraine
 • concentratieproblemen
 • communicatieproblemen
 • agressie/ woede (vechten), depressie / angst (vluchten) of passiviteit (bevriezen)
 • aangetast inschattings- of beoordelingsvermogen (onze waarneming veranderd door stress)
 • een slechter functionerend immuunsysteem
 • hart en vaatziektes
 • overgewicht
 • (vaker – langduriger – ernstiger) ziek-zijn

Met het TRE® protocol help je je natuurlijke mechanisme om weer spanningen los te laten en het lichaam weer terug te brengen naar de oorspronkelijke kalme, ontspannen en gebalanceerde staat van zijn.


Voor wie?

Omdat het ontladen van spanning door neurogene tremoren een lichaamseigen fenomeen is, kan iedereen spanning ontladen met TRE®. TRE® is bedoeld als methode voor een gezonde zelfregulatie die door mensen zelfstandig of onder begeleiding kan worden beoefend. Ook mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking kunnen TRE® gebruiken als manier voor het ontladen van spanning. Zo is er bijvoorbeeld ervaring met mensen met MS of zelfs met een NAH (niet aangeboren hersenafwijking).

Er zijn nauwelijks contra-indicaties bekend voor het gebruik van TRE®. Zorg er wél voor dat je begeleid wordt door een gekwalificeerde en gecertificeerde TRE® Provider. TRE® wordt afgeraden voor vrouwen in het eerste trimester van de zwangerschap.

Wanneer?

Bij chronische spanning, stress en onverwerkt klein of groot trauma houdt ons lichaam spanning vast. In spier- en bindweefsel. Dat zorgt ervoor dat er vanalles in ons lichaam ‘vast’ gaat zitten en dat we letterlijk en figuurlijk minder flexibel worden. Bovendien wordt vastzittend weefsel eerder ziek weefsel.

TRE® kan worden gebruikt voor het ontladen van oude chronische spanning en trauma, maar ook voor het goed onderhouden van een ontspannen en gezond lichaam.

Hoe?

Als je de TRE® methode eenmaal hebt geleerd kun je naar behoefte spanning ontladen. Desgewenst kun je dagelijks of meerdere malen per week TRE® doen, waar je maar wilt. Als het lichaam eenmaal is gewend hoeft niet perse het gehele protocol te worden gevolgd. Dan volstaat ook het doen van alleen de 7de oefening.

Iedereen reageert anders op TRE® en heeft zijn/haar eigen proces. Je kunt voor jezelf bepalen welke frequentie, tijdsduur van ontladen en moment op de dag het beste bij jou past.