Home » TRE® Opleiding » TRE-opleiders

TRE-opleiders


Daan Timmers, Amsterdam

Daan is TRE® provider en TRE® certificatie trainer: ze leidt mensen op om TRE® provider te worden. Daan is mede-eigenaar van Yoga Lab en grondlegger van de Psoasworkshop® waarin ze herstellende beweging, alignment en TRE combineert. Ze is Gecertificeerd Restorative Exercise specialist en geeft therapie en workshops in natuurlijk bewegen. Ze is opgeleid door Katy Bowman van Nutricious Movement. Momenteel verbreedt ze haar specialisatie met Bushcraft om niet alleen via het lichaam maar ook via natuur verbinding te ervaren.

‘Uit nieuwsgierigheid naar de natuurlijke manier van bewegen van het lichaam, naar moeiteloos bewegen startte ik met Yoga. In ons dagelijks leven zijn we ver verwijderd geraakt van die natuurlijke beweging. We zitten veel en bewegen weinig. Voor yoga is alleen veel aandacht nodig, het is een lang proces. Dat is fijn, maar ik vroeg me af of er een makkelijkere manier was om te ontspannen na spanning, stress of traumatische ervaringen. Die manier bleek te bestaan. TRE® geeft de regie voor ontspanning terug aan jezelf door je lijf, dat vind ik mooi.’

‘Ik ervaar mijn lichaam als een antenne; hoe ik me tussen mijn oren voel, uit zich vaak fysiek in mijn houding. Van die verbinding tussen mentaal en fysiek maak ik graag gebruik. Als ik lang gewerkt heb aan de computer bijvoorbeeld, ga ik daarna even op een yogastripje liggen, zodat ik me uitgelijnd voel voordat ik ga slapen. En om te ontspannen doe ik bijna elke dag TRE®. Ik waak er voor om stress en zorgen mee naar bed te nemen. Wat het me oplevert is dat ik middenin mijn leven sta, in plaats van erachteraan te lopen.’

Marc Doomernik, ‘s-Hertogenbosch

Marc is gecertificeerd TRE® Trainer/opleider en oprichter van stichting TRE-Nederland.nl. Hij deed eerder opleidingen in NLP, systemisch werken (familie-, organisatie- en structuuropstellingen), oplossingsgericht werken, coaching, PMA (Progressive Mental Alignment), Shiatsu. Marc heeft tevens zijn Medische Basis- en Psychosociale Basisopleiding. Momenteel is hij bezig met de opleiding Cranio Sacraal Therapie. Naast TRE® Certification Trainer is hij met name actief als trainer in organisaties.

‘Zolang het lichaam teveel stress en spanning ervaart is het bijna onmogelijk om cognitief iets aan- of af te leren. Dat is ook precies de reden waarom veel gedrags- en vaardigheidstrainingen (en rollenspellen) nauwelijks iets opleveren. Cruciale ‘denkfout’ is dat we ‘denken’ alles met het hoofd op te kunnen lossen. De ratio creëert juist vaak de ellende.
In de basis is het belangrijk dat het lichaam eerst weer voldoende veiligheid gaat ervaren. Op deze wijze kan het lichaam zich weer ontspannen en schiet het niet automatisch in de stress (vlucht-, vecht- of verlammingsdynamieken). Aandacht besteden aan ‘de binnenkant’ en stilstaan bij onbewuste patronen en dynamieken zijn de sleutel voor verandering. En dat is ook precies de ingang die TRE® biedt; het lichaam is de ingang om weer te leren ontspannen.
Pijn, verdriet, frustratie, onzekerheid, stress en spanning wordt door TRE® sterk gereduceerd zónder naar de inhoud te hoeven gaan. De verhalen en woorden creëren opnieuw het drama en trauma (Michael Brown, Presence Proces). Bij TRE® hoeven we het verhaal niet te weten. In de basis blijft het lichaam dus al rustiger. Dat is al winst bij de start van een sessie.

‘Mensen ontwikkelen, professionaliseren doe je niet ‘éven’. Iets wat er al tientallen jaren in zit ga je morgen niet anders doen door ‘even’ een paar vaardigheden aan te leren. Ook het anders omgaan met stress en het ontladen van spanning en trauma uit het lichaam is iets dat niet zomaar ‘even’ geregeld is, het is iets dat tijd nodig heeft.’